Det første jeg tenkte på var selvfølgelig norsk matkultur og en bok som illustrerer det godt er Arne Brimis "Frå Naturens Kjøken - Mat og matkultur frå kjøkenet under Lomseggen". Der finner man mange fine, sunne, gode og tradisjonelle oppskrifter der han fokuserer veldig på vilt og lokale råvarer fra Lom.
http://www.nb.no/nbsok/nb/a5571ddb737156d290d1ea7149e46bba?index=0#0
Brimi forklarer godt og nøyaktig om norsk matkultur og norsk mathistorie, helt ifra vikingtida til i dag, og han forklarer også godt om hvordan vi kan prøve å gjenopplive "døde" tradisjoner ved å fortsette å utøve dem og gjøre dem mer "tilgjengelige" for folk flest.
En ting som er så fint med mat og matkultur er at samfunnet endrer seg hele tida, og det gjør jo selvfølgelig matkulturen, men de eldgamle mattradisjonene er der fortsatt. Derfor kan vi sitte der på julekvelden, spise ribbe og pølse og fortsatt ha de samme tradisjonene som forfedrene våre hadde. Selv om matkulturen endrer seg og mange tar seg en hamburger i farta og mange sitter alene og spiser på grunn av forskjellige tidsplaner i familien så er det noen dager der vi setter oss sammen og gjenopplever disse eldgamle tradisjonene som om det fortsatt var 1800-tallet! Disse tradisjonene er gjerne "overlevelsesteknikker" og konserveringsteknikker som våre forfedre brukte for å bevare maten lenger, men i dag er mange av disse blitt til delikatesser. En annen ting er at vi stadig blir bombardert av kulturinntrykk og dermed vet mange mer om andres kultur enn vår egen. Selvfølgelig er det fint å vite om mange forskjellige kulturer, men det er også viktig å kjenne sin egen historie.
En annen bok fra nb.no som er nevneverdig er boka "Verdens Mat". Innledningen forklarer hvordan befolkningsveksten påvirker om jordens befolkning kan få tilfredsstilt sitt behov for mat (om alle i verden får nok mat, og om maten er riktig fordelt). Jeg synes det er veldig viktig å skjønne at vi må fordele maten riktig, og slutte å kaste så mye mat. F.eks kaster EU flere millioner tonn med fullt brukbar mat hvert år bare fordi at den har litt feil farge, form eller andre små detaljer som ikke har noe å si for nytelsen av denne maten. Grunnen til at EU vil at maten skal ha en spesiell form er fordi at den blir lettere å pakke da, og dermed koster det mindre å frakte den., kapitalisme på høyeste nivå her altså.
http://www.nb.no/nbsok/nb/35ba9581eba978d6beba44f8e867191e?index=0#1
Boka nevner også hvilket kosthold vi burde ha, hvordan kostholdet vårt er, og hvordan vi kan forbedre det. Selv om boka er ganske gammel (fra 1968), så tar den opp temaer som er aktuelt i dag, og poengene i boka kan være ganske så nyttige å vite om i dag. Og selv om de ikke visste så mye om kosthold i 1968 som de gjør i dag så kan det fortsatt være lurt å følge kostholdsrådene i denne boka.
En annen ting boka handler om er selvfølgelig hvordan kostholdet i andre land og verdensdeler. Det er faktisk veldig spennende å lese om hvilke matnæringer de har i andre land og hva de spiser mest av.
Mat og kultur:
Mat er kultur og mat er en veldig viktig del av vår kultur. Bare tenk deg om, alle land har vel en nasjonalrett?
Ja det har de, alt fra sushi i Japan, Fårikål i Norge til haggis i Skottland. Selvfølgelig kan det diskuteres hvilken rett som er en lands nasjonalrett, men det som er sikkert er at et lands nasjonalrett er noe som sier ganske mye om landet man bor i, om man er fattig eller rik, hvilke husdyr som er populære i landet, om man bor langs kysten eller i varme strøk. Nasjonalretten er som oftest også en veldig inngrodd tradisjon i landet der du bor, og ofte blir disse nasjonalrettene så populære at andre land "adopterer" disse nasjonalrettene.
Et bra eksempel på steder der du kan finne all verdens mat er i New York. Der bor det mennesker fra alle slags land, med forskjellige etniske bakgrunner, religioner og personligheter. Det er derfor veldig viktig for disse menneskene at de får tilfredsstilt sitt behov når det gjelder mat, det kan jo hende at de savner hjemlandet sitt iblant også? I New York er det også egne bydeler som er veldig preget av landet de er oppkalt etter, F.eks. Little Italy og Chinatown. I Little Italy bor det veldig mange italienere, i Chinatown bor det veldig mange kinesere, og i de andre bydelene som er oppkalt etter et land bor det som regel flest personer fra dette landet som bydelen er oppkalt etter :) Jeg kunne gjerne tenkt meg å dra til en av disse bydelene en gang og se hvordan det er der, få en liten injeksjon av verden på en måte, selvfølgelig må det jo være enda bedre å faktisk dra til landet, men jeg skal nok få til det en gang også :)
Kilder:
Nasjonalbiblioteket (nb.no)
http://www.nb.no/nbsok/nb/a5571ddb737156d290d1ea7149e46bba?index=0#0
http://www.nb.no/nbsok/nb/35ba9581eba978d6beba44f8e867191e?index=0#1
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar